Uzo’nun anavatanından geliyorum!
Eskiden gazete başlıkları böyle atılırdı. (Sibirya’dan
Çin’den, en uzun ömürlü insanların köyünden geliyorum gibi) Nostalji bazen iyidir.
Tatil için bu yaz yıllardır binbir türlü nedenlerden
gidemediğimiz burnumuzun ucu Yunan adalarından birini seçtik. Seçtiğimiz ada
Midilli. Bu yaz Midilli’ye gideceğimizi söylediğimde ‘Aman orada hiçbir şey yok’ diyenler oldu.
Kalktık, gittik dopdolu dört gün geçirdik. O mesajı verene buradan selam olsun. Buraya bir gülücük koyalımJ Tabi adaya vardığımız liman ve en büyük şehri
Mytilini’de pek durmadık. Gidenlere de burayı giriş ve çıkış limanı olarak
kullanmalarını, çok kısa bir turla yetinmelerini öneririm. Biz Midilli diyoruz
ama Yunanlılar ve dünyanın tüm geri kalanı için orası ‘ Lesvos’ benzer durum
Uzo için de geçerli.
Yunan rakısı Ouzo (Yunancada “o” ve “u” harfleri yanyana
gelince “u” olarak okunur.) Orijinal
yazı Ouzo söyleniş Uzo. Kafalar
karışmasın, biz bildiğimiz dilden anlaşalım. Yunanistan deyince aklınıza ne
gelir diye sıralayın deseler Uzo çok önemli yer tutar. Ayvalık ve Assos’un
karşısında dünyanın ve özellikle Türkiye’nin tanıdığı bir tadın üretildiği ada
olan Midilli’de bir günümüzün büyük bölümünü o yaz sıcağında Uzo fabrikaları
aramak ve üretim yerlerini gezmek için kullandık. İyi ki de öyle yapmışım ve gitmişiz.
Lesvos |
Uzo adası,
Uzo dünyasına giriş
Midilli’nin Uzo’nun en önemli üretim merkezi olduğunu çok yakın
zamanlarda duymuştum. Adada bulunduğumuz ücüncü gün yolumuzu Plomari kasabasına
yönelttik. Amacım Kuzey Ege’nin tertemiz sularında yüzmek ve çoğu kişi tarafından daha çok bilinen Türk rakısına da benzetilen Barbayanni
üretim tesislerini gezmekti. Barbayanni’den önce Plomari Uzo Fabrikasını yolun
solunda görünce hemen direksiyonu hiç kimseye sormadan fabrika bahçesine
kırdım. Hava 35 derece vakit öğlen, güneşin alnına park ettik. Fabrika
bahçesinde kimseler yok. Çıktım arabadan, bir giriş yolu buldum. Yöneldim,
biraz gittim. Beyaz önlüklü sarı saçlı bir kadın beni İngilizce olarak "hoş geldiniz" diye karşıladı.
Uzo'yu test ederken |
18 adet el yapımı bakır imbik kazanda Uzo üretiliyordu. Sonra test bölümünde Plomari Uzo’sunda kullanılan özel anasonu tattık. Uzo’da kullanılan diğer ürünler sakız ve tuzu tattık ardından sıra sıvı Uzo’ya geldi.
Önce sek, sonra su ve buzla karıştırılmış Uzo’nun enfes tadını çıkarttık
Komik mi? Çok komik |
Plomari Şişeleme tesisi |
Plomari
Uzo’sunun formülü sırrı neydi?
Bu formülün çok az bir kısmını öğrenebiliyoruz
ancak. Isidoros’un Plomari Uzo’sunun temel malzemesi, Lisvori bölgesinde
bulunan şirkete ait arazilerde yetiştirilen dünyanın en kaliteli anasonu. Damıtılma ne kadar ağır olursa, o kadar iyidir
demiş Isiodoros Arvantis. Dünyanın 35
ülkesine ihraç edilen Plomari Uzo’su hem yerli hem uluslararası birçok kalite
ödülü kazanmış, yüzde yüz damıtma ile elde edilen üstün kaliteli bir ürün
olduğu için üretiminin yüzde 47’sini ihraç ediyor. Alkol oranı ise yüzde 40.
Bir özel ürünün alkol oranı yüzde 42.
İsodoros Arvantis |
![]() |
Anason toplanırken |
![]() |
Plomari Fabrikası |
Türk
Rakısına en çok benzetilen Uzo Barbayanni
Biraz Plomari kıyılarında yüzüp yemek yedikten sonra kasabaya
daha yakın olan Barbayanni üretim
tesislerine yöneliyoruz. Plomari gibi modern bir yer değil, çok küçük bir
üretim tesisi. 1860 yılında Lesvos, Plomari kasabasında kurulmuş. Hatta ilk
bakır kazanlar Osmanlı zamanında Kırım’dan adaya getirilmiş. Saat beşi geçtiği için fabrika ve müze
kapalı. Fabrika gezisini kaçırıyoruz. Artık bir başka sefere.. Fabrika bahçesinde
tur atıyoruz. Ahşap ve meşeden damıtma aletlerini ve fıçıları Barbayanni’nin
eski şişelerinden yapılmış çeşmeyi ve binanın
dıştan fotoğraflarını çekip Barbayanni tesislerinden ayrılıyoruz.
BarbaYanni üretim tesissi Plomari |
Barbayanni’nin beş çeşit şişesi var;
Türklerin en çok sevdiği mavi etiketli şişede alkol oranı
%46. Yeşil şişede alkol oranı %42. Aphrodite şişe %48 alkol oranına sahip.
Dünyanın 17 ülkesinde distribütörleri var. Türkiye’de İstanbul’da Setur,
İzmir’de Demirtaş İçecek ve Gıda pazarlama distirübütörlüğünü almış. Midilli’de
Plomari Kasabasında Ouzo 12, Plomari ve Barbayanni olmak üzere 3 çeşit Uzo
markası üretiliyor..
Plomari ve Barbayanni |
Türk
rakısının farkı
Rakı sözcüğü bir
görüşe göre Razaki cinsi üzümden, başka bir görüşe göre ise, Doğu Akdeniz’de
hurma kökünden elde edilen “arak”tan geliyor. Hemen hemen tüm ansiklopedilerde
rakının bir Türk içkisi olduğu belirtilir. Türk rakısı zamanla Osmanlı
topraklarında yaşayan insanların da damak zevki ile bugünkü karakteristik
özelliklerine ulaştırılmış ve üretimi tekelleştirilmiş. Türk rakısının bugünkü
özellikleri ne Yunan rakısı Uzo ne de Doğu içkisi olan Arak’ta bulunabilir. 5. yüzyılda
Doğu Roma İmparatorluğu’nda rakı benzeri bir içkinin varlığı tespit edilmiş.
11.yüzyılda Türkler tarafından öğrenilerek daha çok Bektaşi kökenli kişilerce
Anadolu ve Rumeli’ye getirilmiş. Osmanlı döneminde yasaklanmamış.
Rakı 19. yüzyılda gayrimüslim topluluğun severek içtiği ve
Müslümanların işletme sahibi olması yasak olması nedeniyle gayrimüslim milletin
çalıştırdığı taverna ve meyhanelerde içilen bir içki idi. Meyhanecilere Barba
denirdi. Barba Yanni adı da buradan gelir.
Bugün rakı üretiminde Türkiye ilk sırada. Almanya, Amerika
ve Çin başta olmak üzere onlarca ülkeye ihraç ediliyor…
Rakının bu kadar uzun zamandır Türk topraklarında olması, tabiatıyla rakının bir kültür haline gelmesini sağlamış. Rakının nasıl içildiğini hemen hemen herkes bilir.
Rakının bu kadar uzun zamandır Türk topraklarında olması, tabiatıyla rakının bir kültür haline gelmesini sağlamış. Rakının nasıl içildiğini hemen hemen herkes bilir.
Peki Uzo
nasıl içilir?
Önce kadehe tek Uzo konur ardından beyaza dönüşmesi için ve damıtılmış Uzo’yu
ortaya çıkarması için çok az bir su, yavaş soğuması için 2 adet buz konur. Öyle
bizim rakı kadehi gibi silme dolmaz, ancak yarısı kadar doldurulur. Tabi ki sofrada
balık ürünlerinden oluşan mezeler ahtapot, kalamar, saganaki, Grek salata
ve dostlarla güzel sohbet eşlik eder Uzoya
Yasas
Isodor!
Eyvallah kaptan, kalemine sağlık.. Fondip o zaman.. :)
YanıtlaSilBirlikte kaptan. Yasas��
SilGüzel olmuş,Uzo'nun ince sırları Lesvos Ada'sında kalmış.
SilHarika bir anlatım Eyvallah
YanıtlaSilTeşekkürler
YanıtlaSil