Neden çocuklara Lefter ismi konmaz?

 

Bugün Lefter’in 10. ölüm yıldönümü. Hep ondan Türk futbolunun ve Fenerbahçe’nin efsanesi diye bahsedilir çok sevilir fakat futbolseverler, çocuklarına Can, Bartu, Metin, Oktay ismini verir de Lefter ismini vermez. Napoli taraftarları efsane oyuncuları Maradona’nın adını çocuklarına gururla verirken onun Arjantinli falan olduğuna bakmaz. Türk futbol taraftarı, İstanbul doğumlu, Türk vatandaşı, milli takım oyuncusu Lefter’in adını çocuğuna vermeyi nedense pek istemez! Kulübü, stadına Lefter’in babasını bile neredeyse Aşkale’ye götürecek varlık vergisini getiren kişinin adını verir, efsane futbolcunun adını ancak tesislerine layık görür. 

Lefter Küçükandonyadis


İtalya'nın Napoli Belediyesi, Napoli takımının stadı San Paolo'nun ismini, Arjantinli futbol efsanesi Diego Armando Maradona’nın adıyla değiştirmekte bir sıkıntı çekmez gururla verir Maradona’nın adını stadına. Lefter ismini, çok az kişinin bildiği ortalıklarda pek olmayan öne çıkıp “ Ben lefter’in oğluyum demeyen” İzmir’de yaşayan tek oğlu gururla taşır. Ayrıca spor yazarı Bağış Erten, 2020 yılında oğlu olur yukarıda yazdığım sitemi de yaparak “Ekin Lefter” adını yavrusuna gururla verir. Lefter’in adını taşıyan belki bilemediğim birkaç futbol meraklısı daha çıkabilir.

Spor yazarı Bağış Erten'in yazısı

          Napoli Belediyesi, San Paolo Stadı'nın ismini Diego Armando Maradona Stadı olarak değiştirdi.

Neyse, ilkokul mezunu olmayan Lefter’e Fenerbahçe taraftarı Manol Taylan’ın profesörün hocası anlamına gelen ‘Ordinaryüs’ unvanını vermesiyle, heykelinin dikilmesi, bir sokağa adını verilmesi ile avunalım da fazla enseyi karartmayalım.


Elefterios Andonyadis, yunanca “özgür” anlamına geliyor aynı zamanda “Lefter” olarak da kısaltılarak kullanılıyor. 22 Aralık 1926 yılında Büyükada’da balıkçı aynı zamanda lağımcı olan Hristo’nun ve Argiro’nun 10 çocuğundan biri olarak dünyaya gelir.

1928 yılı Lefter Küçükandonyadis üç yaşında. (Solda)
Büyükada'da evlerinin önünde annesi,abisi ve ablalarıyla.
                                              (resimli hafıza) sayesinde.

O yıllarda Lefter’in Türk futboluna bu kadar derin bir iz bırakacağını kim tahmin edebilirdi ki?

 

Lefter en soldaki Büyükadalı arkadaşlarıyla

Onuncu ölüm yıldönümünde futbolun efsanesini doğup büyüdüğü ve çok sevdiği Büyükadasında Aya Nikola Ortodoks Mezarlığı'nda Fenerbahçe bayrağının yanında 2019 yılında vefat eden eşi Madam Stavrin'i  ile yan yana yattığı  kabrinde huzur içinde saygı ve sevgiyle analım.

Lefter'in kızı ve damadı kabrinin çiçeklerin sularken



Sonra da “Tribünler inledi on binlerce kez, ver Lefter’e yazsın deftere, bitti kalem doldu defter, efsaneler ölmez Lefter” tezahüratını tekrarlayalım.

22 Aralık 1926, Büyükada

       13 Ocak 2012, Amerikan Hastanesi, İstanbul

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uzo’nun anavatanından geliyorum!

Heybeliada Ruhban Okulu'nun bilinmeyenleri