Biz de sana teşekkür ediyoruz.
Bazı insanlar şövalye ruhludurlar. Hiçbir şey, hiçbir toplum baskısı söylemi onları korkutmaz. Hayranımdır böyle insanlara. İlkleri yaşayan, yapanlardır toplumun en önünde koşanlardandır şövalye ruhlular. Bu insanlar ölürler, öyle bırakmazlar bedenlerini toprağa gömülüp çürüsün diye. Ölü bedenleriyle öğretmeye, bilme insanlığa hizmet ederler. Ölümünden sonra da tıp öğrencilerine kadavra olarak eğitim vermeye devam eden Dr. Kriton Dinçmen gibi.. 2008’de son nefesini verdikten 14 yıl daha bedeniyle derse devam eder. Dersini vermiştir o bedenin de artık dinlenmeye ihtiyacı vardır. Hak ettiği bir törenle aşık olduğu, her kitabında bahsettiği, doğduğu Heybeliada’nın topraklarına gömülür. Bundan sonra kendime de ödev, o çok değerli kitaplarını alıp hocayla kitapları üzerinden tanışmak olsun.
![]() |
Heybeliada Rum Ortodoks Mezarlığına son yolculuk |
Dr. Kriton Dinçmen’i iyice tanımak için bundan sonrasını Tıp ve Psikiyatri tarihçisi, Fatih Artvinli’nin güzel paylaşımına bırakıyorum:
Kriton Dinçmen yuvasına döndü. Adli psikiyatrinin en önemli ismi Dr. Kriton Dinçmen (1924-2008) doğma büyüme Heybeliada’lıydı. Yıllarca her sabah ilk vapurla şehre inen Kriton, bu şekilde gidip dönerek tıbbiyeyi bitiren ilk ada çocuğudur. Akliye ve asabiye (nöropsikiyatri) ihtisası yapan Kriton Dinçmen, Bakırköy Akıl Hastanesi’nde çalıştığı yıllar da dahil olmak üzere hekimlik hayatı boyunca işine ve kliniğine adadan gidip dönmüştür. Saat kaç olursa olsun kar sis tipi dinlemez, muhakkak adaya dönermiş. Kriton Dinçmen gerçek bir Heybeliada aşığıdır; yaz kış adada oturan Dinçmen’in öykülerinin pek çoğu yine adada geçer. Bilimsel eserlerinde dahi Heybeliada’yı anmadan geçmez. Uzmanlık alanında verdiği çok sayıda eserin yanısıra çeviri, şiir,öykü,deneme ve romanları da bulunan Dinçmen’in öne çıkan eserlerinden bazıları şöyle: Benimle Son Defa Dans Eder misiniz? (1990),Symphonia Kakophonica (1992),Hiçlikle Randevu (1993),Hüzünlü İntermezzo (1995) Hiçliğe Övgü (1998)
Heybeli'de Tanrı ve Adam (2003)
Beethoven'li Ölüm (2007). Ölümünden sonra yayımlanmak üzere yazdığı teşekkür ilanı 28 Ağustos 2008 günlü Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlandı; ölüm ilanı, meslektaşlarına ve eşi Reyhan hanıma teşekkür ettikten sonra “hayatımda rastladığım herkese teşekkür ederim” şeklinde bitmekteydi. Ölümünden sonra da tıp öğrencilerine kadavra olarak eğitim vermeye devam eden Kriton Dinçmen’in bedenini tam 14 yıl sonra, bugün Heybeliada’da defnettik. Kriton nihai ve ebedi yuvası Heybeli’ye döndü.
Yorumlar
Yorum Gönder